Hi quest ,  welcome  |  sign in  |  registered now  |  need help ?

Pages

Cegah risiko ternak babi secara moden

Written By Syafrein Effendiuz on 4/05/09 | Isnin, Mei 04, 2009

PF atasi masalah wabak berkaitan pencemaran alam

KUALA LUMPUR: Pengusaha ternakan babi digesa melaksanakan konsep perladangan babi moden (MPF) dengan segera bagi meminimumkan pencemaran alam sekitar dan menghalang daripada jangkitan sebarang penyakit yang berpunca daripada ternakan itu. 

Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar, Datuk Dr Abdul Aziz Jamaludin, berkata pada masa ini selain MPF, penternak juga dicadangkan mengguna pakai kaedah pembangunan perladangan babi (PFA).

Bagaimanapun, sehingga kini, hanya tiga negeri yang bersedia melaksanakan PFA iaitu Sabah, Sarawak dan Negeri Sembilan manakala lain-lain negeri masih mengekalkan penternakan babi secara setempat dengan teknologi moden. 

Dr Abdul Aziz berkata, MPF lebih sesuai berbanding PFA kerana ia tidak memerlukan kawasan tanah yang besar selain masih mementingkan ciri bio keselamatan dalam penyelenggaraannya, katanya kepada Berita Minggu semalam. 

Beliau juga berkata, MPF berupaya mengurangkan risiko wabak penyakit berkaitan penternakan babi selain meminimumkan kadar pencemaran terhadap alam sekitar.

Penternakan babi mengikut konsep MPF memastikan babi diternak di ladang tertutup, pengolahan sisa buangan sifar, pembangunan prasarana baik dan mencukupi selain mengenakan kuota terhadap pengeluaran babi. 

Pada masa ini terdapat 870 ladang babi di seluruh Malaysia dengan sejumlah 1,865,820 juta babi diternak. Perak adalah negeri paling besar menternak babi dengan 152 ladang dan 489,092 ekor babi. 

Sementara itu, Timbalan Ketua Pengarah, Jabatan Perkhidmatan Makmal Diagnostik, Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM), Prof Datin Dr Che Ilina Che Isahak, berkata babi diketahui berpotensi menyebabkan wabak penyakit kerana reseptor dalam tubuh babi bersifat sebagai 'mixing vessel' menyebabkan ia mudah berpindah kepada manusia dan berpotensi menjadi wabak.


Sumber:  Berita Harian untuk tujuan dokumentasi. Pautan:Syafrein.com, Dompas Network, Guided-Info.com, UsahawanInternet.com, dan Artikel Sentral, Catatan Sekilas, Perkahwinan, Tokoh, Usahawan Maya, Cyber Ilmu, Riau, Banners to click!, My Biz Online, i-chargezeromax.com, manggis.info,