Hi quest ,  welcome  |  sign in  |  registered now  |  need help ?

Pages

Michael Jackson meninggal dunia

Written By Syafrein Effendiuz on 26/06/09 | Jumaat, Jun 26, 2009


LOS ANGELES 26 Jun - Michael Jackson disahkan meninggal dunia pada pukul 2.26 petang waktu tempatan (2.26 pagi Jumaat waktu Malaysia) selepas jantungnya gagal berfungsi, demikian menurut para pegawai di sini.

Kematian Raja Pop itu mengejutkan dunia dan dianggap sebagai satu kehilangan besar kepada para peminat dan dunia hiburan antarabangsa.

Pegawai Koroner Long Angeles, Leftenan Fred Corral memberitahu CNN bahawa Jackson, 50, disahkan meninggal dunia dua jam selepas pasukan perubatan menerima panggilan dari rumah bintang tersebut.

"Saya hanya boleh memberitahu buat masa ini kami telah dimaklumkan oleh penyiasat dari Jabatan Polis Los Angeles Barat bahawa Jackson telah dibawa ke hospital dan ketika tiba di sana, beliau tidak sedarkan diri dan kemudian disahkan meninggal dunia pada pukul 2.26 petang,'' kata Corral kepada CNN.

Katanya, bedah siasat kemungkinan akan dilakukan esok tetapi tidak menyebutkan punca kematian. - AFP

Michael Jackson ambil preskripsi dadah

26/06/2009 12:16pm

LOS ANGELES 26 Jun – Raja Pop dunia, Michael Jackson dikatakan telah mengambil preskripsi dadah untuk membolehkannya bertahan dalam konsert yang bakal diadakan di London bulan depan.

Menurut seorang jurucakap peguam ahli keluarga penyanyi itu, Brian Oxman, Michael Jackson berjuang menghadapi penyakit yang dihadapi dengan memakan preskripsi ubat tersebut sepanjang kerjayanya.

Dia mengambil dadah tersebut selepas mengalami kecederaan ketika menjalani latihan untuk konsert yang bakal diadakan itu.

Pegawai Koroner Los Angeles, Leftenan Fred Corral memberitahu CNN bahawa Jackson, 50, disahkan meninggal dunia selepas jantungnya gagal berfungsi. - AFP


Bedah siasat Michael Jackson hari ini

26/06/2009 12:30pm

LOS ANGELES 26 Jun - Proses bedah siasat ke atas mayat Michael Jackson akan dilakukan hari ini bagi mengetahui punca kematian Raja Pop itu.

Jackson, 50, disahkan meninggal dunia pada pukul 2.26 petang waktu tempatan (2.26 pagi Jumaat waktu Malaysia) selepas dikejarkan ke sebuah hospital di sini akibat kegagalan fungsi jantung.

Menurut adiknya, Jermaine, Jackson tidak sedarkan diri ketika berada di rumah dan pakar perubatan peribadinya telah cuba menyedarkan penyanyi tersebut, namun gagal.

Bintang itu kemudian dibawa ke hospital oleh pasukan paramedik, di mana sekumpulan doktor bertungkus lumus menyelamatkannya dalam masa lebih satu jam sebelum mengesahkan kematiannya. - Reuters


Rumah lama Michael Jackson jadi tumpuan peminat

26/06/2009 12:50pm

GARY, Indiana 26 Jun – Peminat-peminat Michael Jackson membentuk satu bulatan sambil berdoa di hadapan rumah yang pernah didiami penyanyi itu ketika zaman kanak-kanaknya, di sini.

Beratus-ratus peminat membanjiri dan memenuhi jalan-jalan utama selepas mengetahui berhubung kematian ‘Raja Pop’ itu.

Anak-anak patung dan bunga ros diletakkan di anjung rumah yang pernah didiami oleh Jackson ketika beliau membesar yang kini tidak lagi didiami.

Jiran-jiran mula berkumpul sambil membawa lilin dan nota takziah untuk penyanyi itu. - AP

Michael Jackson menyamai Elvis Presley

26/06/2009 12:53pm

NEW YORK 26 Jun – Michael Jackson bukan setakat mahu menjadi artis yang terkenal. Seperti mana kumpulan Beatles, dia mahu menjadi bintang tertinggi. Dia mahu mengalahkan artis sepanjang zaman, Elvis Presley.

Akhirnya, Jackson berjaya menyamai Elvis dari sudut baik dan buruk, dianugerahi bakat dan kejayaan besar namun dilanda pelbagai masalah. Seperti Elvis, dia juga mati ketika muda.

Dua kematian selebiti buat media kelam kabut

26/06/2009 12:59pm

NEW YORK 26 Jun - Kematian Raja Pop, Michael Jackson yang menyusul selepas pemergian pelakon drama bersiri Charlie’s Angel, aktres Farah Fawcett, menimbulkan situasi kelam kabut di kalangan media yang membuat laporan mengenai kedua-dua selebriti itu.

Dua stesen penyiar televisyen, ABC dan NBC yang sebelum ini merancang untuk menyiarkan satu rancangan khas untuk mendiang Fawcett hari ini menangguhkannya selepas kematian Michael Jackson, yang memiliki pengaruh lebih besar dalam industri hiburan dunia. - AP

“Ia sangat pelik. Dia juga pernah mengahwini anak perempuan Elvis,” kata pengkritik muzik, Greil Marcus yang menulis tentang Elvis dalam bukunya, ‘Mystery Train’.

Elvis meninggal dunia dalam pada usia 42 tahun akibat terlebih dos ubat pada 1977. Jackson menghembuskan nafas terakhir pada usia 50 tahun selepas dikejarkan dari rumahnya di Los Angeles ke Pusat Perubatan UCLA.

Persamaannya dengan Elvis, Jackson adalah seorang artis legenda yang meruntuhkan tembok kulit hitam dan kulit putih dengan gaya, stail, ego dan bakat tersendiri. – AP


Kematian Michael Jackson mengejutkan - Lisa Presley

26/06/2009 1:10pm

LOS ANGELES 26 Jun - Bekas isteri Michael Jackson, Lisa Marie Presley yang juga anak kepada ikon rock Elvis Presley menyifatkan kematian Raja Pop itu sebagai satu insiden mengejutkan dan menyedihkan.

``Saya sangat sedih dan keliru dengan perasaan saya yang bercampur baur sekarang.

``Hati saya hancur bila mengenangkan anak-anak Jackson yang sungguh bermakna buat dirinya dan keluarganya. Kematian beliau adalah satu kehilangan besar kepada semua lapisan masyarakat,’’ katanya yang pernah berkahwin dengan Jackson pada pertengahan tahun 1990-an. - Reuters

Sumber: Utusan Malaysia untuk tujuan dokumentasi. Pautan:Syafrein.com, Dompas Network, Guided-Info.com, UsahawanInternet.com, dan Artikel Sentral, Catatan Sekilas, Perkahwinan, Tokoh, Usahawan Maya, Cyber Ilmu, Riau, Banners to click!, My Biz Online, i-chargezeromax.com, manggis.info,

0 ulasan: