Hi quest ,  welcome  |  sign in  |  registered now  |  need help ?

Pages

Umar al-Mukhtar

Written By Syafrein Effendiuz on 8/07/05 | Jumaat, Julai 08, 2005

---------- Forwarded message ----------
From: norazlin abdul jalil
Date: Sat, 2 Jul 2005 14:11:56 -0700 (PDT)
Subject: Umar al-Mukhtar

Assalamu'alaikum warahmatullah..

Umar al-Mukhtar

Lelaki bertubuh sasa, tegap dan gagah perkasa yg tlh ditelan usia itu melangkah longlai tenang menuju ke tiang gantung. Kedua belah tangannya terbelenggu di belakang. Namun matanya masih tetap bersinar menaruh keyakinan terhadap masa depan negara dan rakyatnya. Raut mukanya tdk menampakkan rasa gentar atau takut menghadapi suasana kematian. Beliau begitu gagah walaupun maut sedang menantinya tdk beberapa saat lagi. Beliau tersenyum mengimbau kembali peristiwa-peristiwa yg dilalui sehingga tertangkap dan dihukum di tali gantung. Pengorbanannya terhadap negaranya yg tercinta. Beliau berpuas hati apa yg tlh lakukan selama ini. Beliau redha jalan yg dipilihnya sendiri. Sebentar tadi ketika beliau dibenarkan bersolat subuh, beliau sujud begitu lama sehingga darah yg menyelinap ke seluruh anggotanya terasa kebas-kebas mengadu dan berdoa ke hadrat Allah SWT supaya Allah mengampuni segala dosa-dosanya selama ini dan memohon kepadaNya supaya negara dan rakyat bebas dr belenggu penjajah. Beliau tlh bersedia menemui Penciptanya sekarang.

Suasana hening di pagi yg sejuk menikam kalbu, kedengaran tangis sendu menyelubungi orang-orang yg berada di sekelilingnya. Mereka menatap lelaki berusia 80 tahun itu dgn wajah muram. Air mata masing-masing tdk dapat ditahan, luruh bagaikan mutiara berguguran. Bagi mereka yg berada di sekitar kawasan penjara dan di tempat-tempat lain, turut merasainya, semua mereka sedar bahawa sudah sampai ketika dan waktunya beliau akan menjalani hukuman gantung sampai mati pd pagi itu. Beritanya tersebar ke seluruh pelusuk negara. Masing-masing mengangkat tangan menadah ke langit memohon keampunan dr Allah Maha Besar dan memberi darjat yg tinggi kpd beliau dan ditempatkan bersama-sama dgn para solehin dan para anbiya’. Tdk beberapa saat berlalu, suasana pagi yg hening kesejukan pagi itu dipecahkan dgn jerit pekik tangis bersahut-sahutan.

Ketika mereka melihat lingkaran tali tiang gantung menjerut leher pahlawan mereka, Umar al-Mukhtar. Singa Padang Pasir itu tlh kembali kpd penciptanya pd 16 September 1931 di Kota Solouq. Selesai sudah perjuangannya melawan penjajahan Itali, tetapi perjuangannya itu akan tetap diteruskan oleh anak watan.

Umar al-Mukhtar memang dipandang sebagai simbol kepahlawanan menentang penjajahan Itali bagi rakyat Libya, sejak Itali mula mencengkam negara tersebut pd Oktober 1911. Ia tlh menjadi perintis mencetuskan semangat rakyat Libya menyalakan bara perjuangan rakyat menentang penjajahan Itali.


Syahid di Tiang Gantung

Gelora perjuangannya juga menambat hati rakyat Libya lainnya dan berjaya melahirkan ramai para mujahid seperti Ramadan as-Swaihli, Mohammad Farhat az-Zawi, al-Fadeel Bo-Umar, Solaiman al-Barouni dan Silima an-Nailiah.

Usaha Itali menguasai Libya dilakukan dgn menyerang dan menguasai kota-kota di sebelah pantai seperti Tripoli, Benghazi, Misrata dan Derna secara berturut-turut, satu demi satu jatuh ke tangan penjajah Itali. Meski pun demikian, Umar kerap kali menjadi batu halangan kpd mereka. Beliau mampu membangkitkan semangat perjuangan rakyat Libya menentang Itali dgn semangat perjuangan yg kental.

Perjuangan mereka tlh menciptakan beberapa pertempuran yg hebat. Misalnya pertempuran yg terjadi di al-Hani dekat Tripoli pd 23 Oktober 1911, ar-Rmaila dekat Misrata, al-Fwaihat dekat Benghazi pd Mac 1912 dan Wadi as-Shwaer dekat Derna.

Perjuangan rakyat Libya menghasilkan kejayaan yg cemerlang. Pejuang-pejuang pimpinan Umar pernah terlibat dalam pertempuran besar di al-Gherthabiya, dekat Sirt pd bulan April 1915. Itali kehilangan ribuan tentera. Pertempuran-pertempuran seperti ini sering berlaku membuatkan penjajah Itali terpaksa membelas serangan yg memakan masa yg panjang, tahun demi tahun utk menguasai negara ini.

Meski pun begitu pd akhirnya, wilayah-wilayah yg dipertahankan oleh para mujahidin jatuh ke tangan penjajah. Jatuhnya wilayah demi wilayah membuat para pejuang meninggalkan rumahnya dan menuju ke pergunungan. Mereka tdk pernah berdiam diri terus merancang pelbagai strategi menyerang balas.

Pd tahun 1922 Umar tlh membentuk satu kumpulan para mujahidin dan menggegarkan kembali operasi perjuangan menentang penjajahan Itali ke atas negaranya. Ia mengumpulkan kembali mujahidin di The Green Mountain (al-Jabal al-Akdar), di bahagian Tenggara Libya. Perkara ini terjadi setelah tamatnya Perang Dunia pertama dan pd masa itu penjajah Itali terfikir bahawa mereka mampu utk membenamkan sepenuhnya perjuangan rakyat Libya. Jangkaan Itali ternyata silap.

Perjuangan yg tercetus kembali itu membuat pihak berkuasa Itali merasakan mereka berada dalam suasana yg amat tertekan, bahaya tiba-tiba datang sering mengancam keselamatan. Mereka tdk mahu membiarkan perjuangan menuntut kebebasan ini semakin merebak. Lalu pemerintah pusat Itali, Badolio yg terkenal dgn kekejamannya yg sering kehausan darah rakyat Libya utk diratahnya tlh mengambil tindakan ketenteraan utk merendam bara perjuangan tersebut.

Badolio bukan sahaja ditugas utk menumpaskan Umar al-Mukhtar dan pasukannya, bahkan ia juga diberikan keizinan utk membunuh rakyat Libya yg memberi sokongan dan membantu para mujahidin di mana jua mereka berada.

Tdk beberapa lama kemudian diktator Musollini mengirimkan komandan yg berperilaku lebih zalim drp Badolio. Ia mengambil alih tugas Badolio dan membentuk pasukan tugas khas utk menumpaskan gerakan yg diketuai oleh Umar dan bertindak membunuh lebih ramai rakyat Libya yg tdk berdosa. Komandan yg dihantar oleh Musollini ini pd fikirannya boleh menyelesaikan masalah Libya secara langsung adalah Rodolfo Grasiani. Malah kabinet Musollini tlh dimaklumkan bahawa kedatangan khas Grasiani akan membuat suasana di Libya dapat dikawal sepenuhnya.

Grasiani bersetuju pergi ke Libya dgn syarat tdk ada peraturan yg dapat menghalangnya dr melakukan berbagai tindakan ke atas Libya termasuk peraturan –peraturan antarabangsa. Ia boleh melakukannya tanpa halangan dan sekatan mengikut kehendak hatinya bagi kepentingan Itali. Sebelum ditugaskan ke Libya, ia pergi ke Morj, Switzerland utk merancang serangan terhadap Libya.

Rancangan Grasiani dipersetujui sepenuhnya oleh Musollini sebab ia berpegang kpd prinsip ''jika tdk bersamaku, maka mereka adalah lawanku''. Dgn demikian utk menguasai Libya pelbagai kaedah dan cara dihalalkan, tdk lagi mempedulikan sebanyak mana kos yg terlibat dan berapa banyak mangsa yg tdk berdosa terpaksa dikorbankan.

Tindakan pertama Grasiani di Libya ialah memutus, menyekat dan mencegah segala bentuk hubungan dgn mujahidin dan dgn negara-negara jiran yg memberi bantuan membekalkan senjata dan juga maklumat kpd para pejuang Libya. Ia membina kawat berduri sepanjang 300 km, tinggi 2 meter dan lebar 3 meter dr pelabuhan Bardiyat Slaiman Libya Utara sampai al-Jagboub di Libya Tenggara.

Beliau juga membina kem berpusat yg dikawal rapi di mana ribuan rakyat Libya mesti hidup dalam pengawasan tentera Itali. Ia membina banyak kem-kem seumpama ini di al-Aghaila, al-Maghroun, Solouq, dan al-Abiyar. Keseluruhan rakyat Libya merasa tertekan dan tertindas akibat perbuatan Grasiani ini. Mereka hidup seperti haiwan di kandang tdk ada kebebasan.
Pd akhir bulan November 1929 sebahagian besar rakyat Libya dipaksa hidup di kem-kem di al-Jabal al-Akdar, Mortaf-Aat at-Thahir dr Beneena Utara sampai as-Shlaithemiya Selatan, dr Tawkera ke bahagian selatan padang pasir Balt Abdel-Hafeeth.

Kehidupan rakyat Libya di kem-kem ini sangat mengerikan. Ribuan rakyat Libya mati kelaparan, banyak juga yg mati kerana ditembak atau digantung sebab disyaki membantu perjuangan para mujahidin pimpinan Umar al-Mukhtar.

Pd tahun 1933, Ketua Jabatan Kesihatan Angkatan Tentera Darat Itali, Dr. Todesky menulis dalam bukunya bertajuk ‘Cerinaica Today’. Dalam bukunya itu ia menyebutkan bahawa dr bulan Mei hingga bulan September 1930, lebih drp 80 ribu rakyat Libya dipaksa meninggalkan tanah kelahirannya dan hidup di kem-kem ini.

Setiap kumpulan rakyat Libya yg berjumlah 300 orang sekali jalan mendapat kawalan ketat dr tentera Itali. Todesky berkata bahawa pd akhir tahun 1930 semua rakyat Libya dipaksa utk hidup di kem-kem ini. Sebanyak 55 peratus dr 80 ribu rakyat Libya meninggal di kem-kem tersebut.

Seorang sejarawan Libya, Mahmoud Ali at-Taeb menyatakan bahawa pd bulan November 1930 paling tdk terdapat 17 acara pengebumian dalam sehari terjadi di kem-kem tersebut akibat kelaparan, penyakit dan tekanan mental yg maha hebat yg tdk tertanggung oleh manusia normal.

Di luar kem-kem ini, mujahidin yg bertahan di daerah pergunungan terus berjuang menentang penjajahan Itali. Namun, pd tahun 1931 mujahidin kehabisan stok makanan dan bekalan perubatan. Pemimpin mujahidin, Umar al-Mukhtar, jatuh sakit dan banyak para mujahidin memintanya utk berhenti berjuang dan meninggalkan Libya dan berselindung di negara jiran yg bersimpati dgn perjuangan mereka buat sementara waktu sehingga kesihatannya pulih seperti sedia kala dan kembali menyusun perjuangan seterusnya. Namun, beliau menolak tawaran tersebut dan tetap meneruskan perjuangan menentang tentera Itali.

Atas kegigihan dan keberanian melawan penjajahan Itali, maka beliau digelar sebagai ‘Singa Padang Pasir’. Meski pun pd akhirnya, usia senja tdk mampu membuatnya bertahan utk memikul senjata meneruskan perjuangan. Beliau ditangkap dan dijatuhi hukuman gantung. Pendakwaan dan hukuman tetap dilakukan tanpa mempedulikan undang-undang antarabangsa seperti mana yg ditetapkan dalam Perjanjian Geneva, dalam soal mempertimbangkan tahap kesihatan Umar al-Mukhtar dan usianya yg sudah lanjut membolehkan beliau dikecualikan dr hukum tali gantung.

Semakin redupnya bara kepahlawanan memberi peluang kpd Itali meneruskan cita-citanya dan akhirnya Itali dapat menguasai Libya setelah melakukan pertempuran selama 20 tahun. Itali hanya mampu berkuasa di Libya sehingga tahun 1943 sahaja akibat kekalahannya di Perang Dunia Kedua. Libya kemudian berada di bawah kekuasaan pasukan sekutu hingga 24 Disember 1951. Itali memerdekakan Libya pd 21 Disember 1951. Sekarang Libya di bawah pentadbiran Kolonel Muammar Abu Minyar al-Qadhafi yg merampas kuasa pd 1 September 1969 dan membentuk sebuah negara kombinasi di antara sosialis dan Islam. Libya terasing drp dunia luar akibat sekatan oleh PBB yg mana Amerika Syarikat menjadi dalangnya ekoran peristiwa Lockerbie dan pd bulan September 2003 sekatan ekonomi terhadap Libya dilonggarkan kerana Qadhafi memberi kerjasama dalam kes Lockerbie.

Begitulah serba ringkas kisah Umar al-Mukhtar yg berjuang ke titisan darah terakhir. Kisah beliau ini tlh difilemkan. Sejarah menuntut kemerdekaan ini sering bertukar tdk pernah padam selagi ada bumi dan matahari, hanya yg bertukar ialah penjajahan dalam bentuk baru iaitu penjajahan dalam bentuk politik, ekonomi, pendidikan, sosial, kebudayaan dan sebagainya dan menjadikan pemimpin tempatan sebagai boneka kpd tuannya. Ini berlaku di Iraq, di Afghanistan, di Kashmir, di Chechnya dan lain-lain negara umat Islam yg terpaksa tunduk dgn negara kuffar iaitu Amerika Syarikat yg menjadi negara kuasa besar tunggal atau polis dunia tanpa saingan selepas kehancuran Soviet Union pd tahun 80an. Maka tamatlah perang dingin yg menjadi pengimbang di antara dua kuasa besar yg berjaya mempengaruhi politik dan ekonomi dunia ketika itu. Ada lagikah kepahlawanan seperti yg ditunjukkan oleh Umar al-Mukhtar ini di negara umat Islam sekarang ini?
.