Hi quest ,  welcome  |  sign in  |  registered now  |  need help ?

Pages

Kaherah masih tegang

Written By Syafrein Effendiuz on 7/02/11 | Isnin, Februari 07, 2011

Pelanggan beratur sehingga melimpah di luar Bank Kaherah untuk mengeluarkan wang dari akaun mereka di Kaherah, semalam. – Reuters
KAHERAH 6 Feb. – Suasana di Kaherah semakin pulih tetapi masih tegang sejak perhimpunan besar-besaran yang dipanggil ‘yaumul rohil’ atau hari pengunduran di Dataran Tahrir di sini, Jumaat lalu.

Banyak kedai perniagaan, restoran dan bank telah memulakan operasi masing-masing hari ini, dengan jalan raya kelihatan sibuk dengan orang ramai.

Menurut penduduk yang ditemui di sini, kebanyakan penunjuk perasaan sudah mula keletihan dan mengambil kesempatan untuk berehat selepas berhimpun di dataran tersebut sejak 25 Januari lalu.

Bilangan penunjuk perasaan masih dalam ribuan orang yang mengambil keputusan untuk kekal berkampung di dataran tersebut sebab bimbang tidak boleh masuk semula akibat kepungan pihak tentera.

Cubaan wartawan untuk memasuki kawasan Dataran Tahrir pada sebelah pagi ini juga menghadapi jalan buntu apabila teksi yang membawa wartawan Utusan Malaysia diarah berpatah balik oleh anggota tentera yang menutup laluan ke kawasan dataran, lengkap dengan kereta kebal.

Oleh kerana beberapa insiden yang menyaksikan wartawan asing ditahan dan dipukul oleh kumpulan tertentu (dipercayai pro-kerajaan), wartawan Utusan Malaysia mengambil keputusan untuk kembali ke Kedutaan Malaysia di Mohandessine, Giza.

Kebimbangan tidak terpusat pada kemungkinan ditahan oleh tentera Mesir kerana lazimnya mereka akan melepaskan wartawan apabila disahkan oleh Kedutaan Malaysia, misalnya.

Namun, kebimbangan yang sebenar terletak pada ancaman daripada ‘anasir ketiga’ yang menjadikan wartawan sebagai sasaran kemarahan mereka.

Hujan sejak malam Sabtu juga menyebabkan ramai penunjuk perasaan tidak keluar. Perintah berkurung yang dilaksanakan bermula pukul 5 petang hingga 7 pagi juga menyulitkan perjalanan. – Utusan Sumber: Utusan Malaysia untuk tujuan dokumentasi. Pautan:Syafrein.com, Dompas Network, Guided-Info.com, Munakahat, Rakan Niaga TM, Catatan Sekilas, Perkahwinan, NikahKahwin.Co.Cc, Tokoh, Usahawan Maya, Cyber Ilmu, Riau, Score A, Takaful Keluarga.

0 ulasan: